Projekty

Through

Oceněný projekt XIX. CBF

Autorka: Bc. Adéla Šoborová

Vedoucí práce: Assoc. Prof. Dr. Andreas Lechner & Anna Llonch, Carlota de Gispert and Ivet Gasol from @Cierto Estudio

Navrhnout hmotu, rozmístit jádra, vynést nosné stěny, a zbytek rozsekat příčkami, tak aby vzniknul obývatelný byt – standartní postup při navrhování nejen bytových domů. Projekt Through vznikl naopak.

Hlavní jednotkou je byt. Byt, nebo spíše schéma, s promyšleným prostorově funkčním uspořádáním se v domě opakuje v různých variacích a velikostech. Od malých bytů pro babičky se zahrádkou po vícepodlažní mezonetové.

V rovné části se opakuje schéma, jejímž centrálním bodem se stává jídelna, což umožňuje průhled skrz celé křídlo. V rozích je schéma rozdílné a pracuje především s diagonální přístupen do jednotlivých místností, což opticky zvětšuje celý prostor.

Obě schémata mají společné rysy. Vstup do jednotek probíhá z pavlače skrz soukromý předprostor rovnou do obytného prostoru. Následuje jídelna a jednotlivé pokoje, ze kterých je přístup na balkónový prstenec obíhající celou budovu. Rolety okolo něj vytvářejí stínění a zajištují oddělení od veřejného parku. Dveřní otvory do místností přiléhající k vnější fasádě jsou vyplněny posuvnými dveřmi umístěnými co nejblíže exteriéru. Vnikne tak enfiláda, která byty provzdušní a nabídne atmosféru velkorysých prvorepublikových bytů.

Multiplikací bytových jednotek vzniknul atriový bytový dům zasazen do areálu bývalých kasáren v Grazu, ze kterého se v budoucnosti stane nová čtvrť pro bydlení. Kasárny budou srovnány se zemí, kromě dvou historických budov, a nahrazeny parkem s bytovými domy. Atriové řešení jednoznačně odděluje veřejný prostor od poloveřejného až po privátní.

Veřejný život se odehrává na piazetce před historickou budovou a přiléhajícím parteru. Z atria je přístupné komunitní vybavení včetně střešní zahrady a terasy.

Diskuse


Napsat komentář